Fischer Fire Stop Yangın Yalıtımı

Fischer Fire Stop Yangın Yalıtımı

16 Mayıs 2022

 

 

Hepimizin korkulu rüyası yaşam ya da çalışma alanımızda çıkabilecek bir yangın. Sonuçları hem maddi hem de manevi olarak bizleri onarılması mümkün olmayan kayıplarla sınayan yangın için aktif ve pasif durdurucular ile müdahale mümkün.

Aktif yangın koruma sistemleri, uzun yıllardır aslında bizlere tanıdık. Olası bir yangın durumunda elle ya da otomatik olarak müdahale etmemizi sağlayan bu koruma yöntemleri itfaiye olay mahalline gelene kadar yangını kontrol altına almayı veya kısmen söndürmeyi hedeflemektedir. Yaşam ya da çalışma alanında ısı ve duman algılandığında, bir yangın alarmı, binanın içinde bulunanları uyaracak ve yangını aktif olarak söndürmek veya kontrol altına almak için çalışacaktır.

Pasif yangın durdurucu sistemler ise daha farklı bir mantıkla çalışmaktadır. Sistem, bina içindeki kişilere kaçış için vakit kazandıran; bölümler arası yangının ve özellikle yangından kaynaklı dumanın geçişine müdahale etmektedir. Özellikle boru geçişlerinin yarattığı hassasiyeti bu sistemler ile durdurulabilmek mümkündür. Duvarlarda, kanallarda ve geçişlerde kullanılan farklı yöntemler ile özellikle duman geçişi durdurulabilmektedir.

Yangın esnasında can kayıplarının yüksek oranda duman zehirlenmesinden kaynaklandığı bilinen bir gerçektir. Ek olarak bu sistem aracılığı ile yangının tek bir alanda hapsedilmesi de mümkündür. Dolayısıyla binalarda pasif yangın yalıtımı, oldukça önemlidir.

Gerek aktif gerekse pasif yangın durdurucu sistemler günümüzde binalarda aranması gereken en önemli unsurlardandır. Her iki sisteme de sahip binalar için yangın, nispeten kabus olmaktan çıkmaktadır.