Dış Cephe Su Yalıtımı Nasıl Yapılır? Hangi Malzemeler Kullanılır?

Yapı dayanıklılığı sağlayan en önemli unsurlardan biri yalıtımdır. Yalıtımın uygulandığı başlıca yerlerden biri ise dış duvarlardır. Dış duvar yani binayı dıştan çevreleyen dış cephe, binayı pek çok etkenden koruyan önemli bir kaplama görevi görür. Peki dış duvar su yalıtımı nasıl yapılır, dış cephe su izolasyon malzemeleri nelerdir? Haydar Boz olarak merak edilenleri yanıtladık!

Dış Cephe Su Yalıtımı Ne İşe Yarar?

Su yalıtımının ne kadar gerekli olduğunu az çok biliyorsunuzdur. Dış duvarlarda yapılan su yalıtımı ise binanın su geçirmezliğini güçlendirmeye yarar. Isı yalıtımı ile beraber dış cephe su yalıtımı da ısı dengesizliğini önler. Genel hatlarıyla dış duvar su yalıtımı neden yapılır, ne işe yarar sorusuna şu yanıtları verebiliriz:

  • Binanın su ile birlikte nem ve rutubetten korunmasını sağlar,
  • Pencerelerden sızabilecek su girişini önleyerek binanın performans kayıplarını engeller,
  • Pencere ile bina arasındaki boşluklar su yalıtımı ile kapatılarak güçlendirilir,
  • Nem birikiminden kaynaklanan küf, mantar ve bakteri oluşumunun önüne geçer,
  • Isı yalıtımını destekleyerek binanın uzun ömürlü olmasına katkı sunar.

Ülkemizde Binalarda Su Yalıtım Yönetmeliği Usul ve Esasları doğrultusunda binada su yalıtımı zorunlu kılınmıştır. Binanın dayanıklı şekilde uzun ömre sahip olması hem ısı hem de su yalıtımına bağlıdır. Bir yapının ayakta kalması için öncelikle dış etkenlere karşı güçlendirilmesi gerekir. İşte ısı, su ve yangın izolasyonu da yapının korozyona ve dayanım kayıplarına dirençli olması amacıyla yapılır. Konforlu bir iç mekân kullanımı için mutlaka standartlara uygun bir yalıtım gerçekleştirilmelidir. Peki duvarları çeşitli risklere karşı koruyan dış cephe su yalıtımı nasıl yapılmalı?

5 Adımda Dış Duvar Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Dış cepheden su almamak için muhakkak doğru adımlar ile duvar yalıtımı uygulanmalıdır. Bu doğrultuda, yapı kimyasallarına ve yalıtım malzemelerine yönelmek önemlidir. Doğru malzemeleri temin ettikten sonra da aşağı sıraladığımız aşamalar eşliğinde dış cephe yalıtımı uygulanır:

1.Yüzey Hazırlıklarına Başlamak

Hangi bölgeye su yalıtımı yapılacak olursa olsun, öncelikle yüzeyin temizlenmesi gerekir. Yüzeyin su geçirmezliğini sağlamlaştırmak için duvarların kirden ve yağdan arındırılması lazımdır. Bu aşamada kullanılan malzeme ise tamir harcıdır. Bu malzemenin özelliği, yapıdaki hasar ve aşınmaları onarmak ve pürüzsüz bir yüzey elde etmeyi sağlamaktır. Tamir harcı ile çatlaksız ve pürüzsüz hâle getirilen duvarlar, su izolasyonunun da daha verimli şekilde uygulanmasına olanak sağlar.

2.İzolasyon Malzemelerini Kullanmak

Dış duvar yalıtımının en önemli aşaması, doğru malzemeyi doğru şekilde kullanmaktır. Dış duvarın yalıtımını güçlendirmek için APP veya SBS katkılı izolasyon malzemeleri kullanmak gerekir. Yine çimento esaslı izolasyon ve kristalize yalıtım malzemeleri de de dış duvarda kullanılır. Dış duvarda kullanılan çimento su yalıtım malzemesi; kum, polimer ve çimentonun karıştırılmasıyla elde edilir.

Harç hâline gelen malzeme, fırça, rulo ya da mala aracılığıyla yüzeye sürülür. Genellikle iki kat uygulanacak şekilde sürülme işlemi yapılır. İlk kat kuruduktan sonra 4-6 saat bekletilir, ikinci kat ise ters yönde sürülerek yüzeyde tam bir kaplama elde edilir. Yalıtımın yapıldığı alanın kuruma süresi ise genellikle 24-48 saat arasıdır.

3.Detay Alanlara Geçmek

Duvarın tam olarak dış etkenlerden korunması için detay alanların da izolasyondan geçmesi gerekir. Bu doğrultuda, duvar birleşim köşeleri ve pencere çerçeveleri su yalıtım bantları ile sağlamlaştırılır. Su sızdırmazlık bandı olarak da bilinen bu bant, uygulandığı yüzeye sıkıcı yapışırken olası performans kayıplarının da önüne geçer.

4.Drenaj Koruma Sistemini Kurmak

Dış cephe yani dış duvar yalıtımını güçlendirmek için drenaj bir diğer adıyla delikli boru kurulur. Temel duvarlarından uzağa kurulan drenaj sistemi, suyun birikmesini önler ve su giriş-çıkış noktası kapatılır. Drenaj sistemi, çakılla kaplı delikli boruların döşenmesiyle yapılır. Bu işlemin ardından son olarak kalan boşluklar kazılır ve geri dolgu için boşluklara topraklar doldurulur. Toprağın yeniden kullanılmasını ifade eden geri dolgu, kayıp erozyon riskini önlemeye yöneliktir.

5.Yalıtım Denetimi Yapmak

Genel hatlarıyla bir yalıtımın belirlenen standartlara uygun olup olmadığını denetlemek gerekir. Yalıtım denetiminde; mühendisler, usta ve usta yardımcıları ile periyodik kontroller yapılır ve bakım işlemine gerek olup olmadığı anlaşılır.

Şimdi doğru bir dış cephe izolasyonunda hangi malzemelerin kullanılması gerektiğini geçelim.

Dış Cephe Su Yalıtım Malzemeleri ve Özellikleri

Dış duvar yalıtımında kullanılan malzemelerin temel özelliği, yapı dayanıklılığı sağlamlaştırmaya yönelik esnek ve şeffaf yapıda olmalarıdır. Bu özellik sayesinde, rahatlıkla su yalıtım işlemi tamamlanır. Dış cephe su izolasyon malzemeleri de şu şekildedir:

  • Çimento Esaslı Su İzolasyon Malzemesi

Pek çok ıslak hacimli zeminde kullanılan çimento esaslı malzeme, tam esnekliğe sahiptir. Bu özellik sayesinde, kolaylıkla yüzeye uygulanır ve istenilen yalıtım dayanıklılığını sağlar. Bu malzemenin kullanım talimatı gereğince suyla karıştırılması ve homojen kıvama getirilmesi gerekir.

  • Akrilik Esaslı Sıvı Membran

Dış duvarda kullanılabilecek bir diğer ürün ise likit yani sıvı memnrandır. Bu malzeme; rulo, astar kat veya mala ile uygulanır. İki kat halinde uygulanan akrilik sıvı membran, su geçirmez olduğu kadar rutubet yalıtımında da kullanılmasıyla bilinir. Sıvı membran, elastik yapıya sahip olarak olası bir çatlama durumuna karşı güçlü izolasyon görevi görür. Genellikle de sprey aracılığıyla uygulanır.

  • Bitüm Esaslı Kaplamalar

Bitüm esaslı kaplamalar, hem dış duvarda hem de temel-bodrum duvarlarda kullanılmaya uygundur. Bununla beraber her dış cephe duvar yalıtımında bitüm esaslı kaplamaya gerek duyulmaz.

  • Su Geçirmez İzolasyon Bandı

Duvar birleşim yerleri, köşeler ve pencere çerçeveleri için izolasyon bandı kullanılır. Bu malzeme, birleştirme yapılacak alanlarda su geçirmez özelliğiyle olası bir su girişini engeller. Dış duvar yalıtım aşamasının birleştirme ve onarım işleminde kullanılmasıyla öne çıkar.

  • Su Geçirmez Boya

Nem ve suya dayanıklı su geçirmez boya, yalıtımı destekleyen yardımcı ürünlerden biridir. Bu ürünün temel yararı, koruma katmanı görevi görmektir. Özellikle aşırı yağışın olduğu bölgelerde, alt katmanlara su geçirmez boya uygulanabilir. Bununla beraber bu boya, destekleyici bir üründür ve gerekli durumlarda kullanılır.

Su geçirmez dış cephe malzemeleri mutlaka üretici firmanın önerilerine göre kullanılmalıdır. Farklı su yalıtım çözümleri için güvenilir ve kaliteli ürünler için Su Yalıtım Malzemeleri sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dış Cephe Su Yalıtımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Buraya kadar doğru bir dış duvar izolasyonunun aşamalarını konu edindik. Peki bu aşamalarda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte güvenli, profesyonel ve uzun ömürlü bir dış cephe duvar yalıtımının püf noktaları:

  • Dış cephe duvarların yüzeyinde toz, yağ ve kir kalıntıları varsa arındırılma işlemi yapılmalıdır.
  • Duvardaki çatlak ve boşluklar tamir harcı ile doldurulduktan sonra yüzeyin tamamen pürüzsüz olması gerekir.
  • Gerekli temizlik ve çatlak onarımı işleminden sonra yüzeyin kuru olmasına dikkat ederek yalıtıma geçilmelidir.
  • Islak bir yüzey su yalıtımın etkisini düşürebilir, bundan dolayı mutlaka kuru bir yüzey elde edilmelidir.
  • Duvarın nem dengesini korumak amacıyla nefes aldıran esnek yalıtım ürünleri tercih edilmelidir. Bu bakımdan hem UV dayanıklı hem de nem dayanıklı ürünler seçilebilir.
  • Seçilen ürünün kullanım talimatına göre yardımcı ürünler temin edilmelidir.
  • Dış duvar su yalıtımında genellikle iki kat uygulamasına yer verilir. Her kat arasında uygulama yapıldığında mutlaka kuruma süresine dikkat edilmelidir.
  • Ürünün kuruma süresi 24-48 saat arası sürebilir.
  • Yalıtım ürününün uygulanmasına yardımcı olan rulo, fırça veya spatula ile homojen şekilde malzeme sürülmelidir.
  • Köşe ve derz alanları için yalıtım bandı kullanılmalıdır.
  • Zaman içinde oluşabilecek aşınma ve hasarlara karşı onarım ve yenilenme yapılmalıdır. Bunun için de periyodik bakımlar eşliğinde, koruyucu katmanlar yenilenmeli ve dış etkenlere karşı güçlendirilmelidir.

Haydar Boz olarak sizinle dış duvar su yalıtımı nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmeli sorusunu yanıtladık. Su yalıtımı ile beraber ısı yalıtımı ve ses yalıtımı ve onarım malzemelerinin temini için Haydar Boz ile iletişime geçebilirsiniz.