Drenaj Sistemi Nedir? Drenaj Nasıl Yapılır?

Pek çok alanda adı geçen drenaj sistemi, inşaat ve yapı sektöründe de kullanılır. Bu sistem, suyun birikmesini önler ve yağmur, sel, erozyon gibi sudan kaynaklı sorunların önlenmesinde kullanılır. Peki detaylarıyla drenaj sistemi nedir, nasıl yapılır ve drenaj sistemi ne işe yarar?

Drenaj Nedir?

Drenaj kısaca, bir yerdeki fazla su ve nemin uzaklaştırmasıdır. İnşaat yapıları başta olmak üzere tarım arazileri, bahçeler ve yollarda boru ve kanallardan oluşan bir drenaj sistemi kurulur. Bu sistemin temel amacı, suyu alandan uzaklaştırmak ve yapısal hasarı önlemektir.

Drenaj sistemi, fazla suyun tahliye edilmesini sağlar. Yapı ve binaların su geçirmezliğini sağlayan bu sistem, dış ve iç drenaj şeklinde ikiye ayrılır. İç drenaj nedir sorusunun cevabı, bodrum katlara uygulanan drenaj çeşidi olarak yanıtlanır. Dış drenaj ise yapıların ve binaların çevresine uygulanan özel bir borulama sistemidir.

Temel olarak bu iki drenaj sistemi, temelden veya yeraltından sızan suları engeller. Drenaj suyu olarak ifade edilen drenaj suyu nereye bağlanır sorusunu da yanıtlayalım. Suyun tahliyesini yapmak amacıyla biriken su; yağmur suyu kanalına ve atık su borusuna yönlendirilir. Olası döküntüleri önlemek için de drenajın üstü kapatılır. Peki drenaj sisteminin temel işlevleri nelerdir?

Drenaj Sistemi Ne İşe Yarar?

Drenaj sistemi, yapının dayanıklılık kazanmasını sağlar. Bina temelinin sağlam kalmasını desteklerken temel su yalıtımının da yükünü hafifletir. Tek başına su yalıtımı için yeterli olmasa da su izolasyonunun uzun ömürlü olmasına katkı sunar. Genel olarak kurulan drenaj sisteminin temel işlevleri şöyledir:

  • Yeraltındaki biriken suyun yüzeye sızmasını önler.
  • Toprak erozyonunu önleyerek olası can ve mal kaybını engeller.
  • Suyun tahliyesini sağlayarak bitkiler için zararlı olan mantar oluşumunu ve kök çürümesinin önüne geçer.
  • Su altında kalma riskine sahip yerlerdeki suyun akışını kontrol eder.
  • Su yalıtımını destekleyerek suyun basıncını düşürür.
  • Yapı dayanıklılığını sağlar ve rutubet, nem ve küflenmeleri önler.

Eğer drenaj kurulmazsa hem insanlar hem de diğer canlılar açısından çeşitli kayıplar meydana gelir. Drenaj kurulmadığı durumda, suyun tahliyesi de yapılamaz. Bu da sel başta olmak üzere erezyon ve su birikintilerine neden olur. Tarım arazilerinde drenajın olmaması, bitkilerin ve ürünlerin gelişmesini önler, ürünlerin verimsiz çoğalmasına etki eder.

Kısacası drenaj kanalının kurulması, yaşam alanlarının güvenli ve konforlu şekilde kullanılması için karşılanması gereken bir ihtiyaçtır. Peki drenaj sistemi nasıl kurulur, nelere dikkat edilir?

Drenaj Sistemi Nasıl Yapılır?

Drenaj sisteminin kurulumu, çok yönlü hazırlık gerektirir. Bu kapsamda dikkatli bir yapı planlama, hazırlığı ve denetimi uygulanmalıdır. Verimli ve uzun ömürlü bir sistemin yapılması için temel kotunun en az 50 cm altına inmek gerekir. Drenaj sisteminin hangi amaçla yapıldığı da hazırlık sürecini doğrudan etkiler.

İç mi yoksa dış drenaj sisteminin mi yapılacağına göre uygulama aşamaları değişir. Öncelikle iç drenaj uygulamasından başlayarak bu iki drenaj sisteminin uygulanmasını detaylandıralım.

İç Drenaj Nasıl Yapılır?

Adım adım bodrum katına uygulanan iç drenaj aşamaları şöyledir:

  • Bodrum zemindeki kaplamalar sökülür,
  • Ardından bodrum zemininden 2 metre derinlikte, 50 cm eninde ve 50 cm boyunda bir drenaj kuyusu eklenir,
  • Drenaj kuyusunun etrafı beton ile kaplanır,
  • Kuyunun üzerine otomatik su motoru monte edilir,
  • Suyun doğal akışını sağlamak amacıyla 2 adet drenaj borusu eklenir,
  • Borulardan biri suyun döküleceği alana, diğeri ise kuyuya yönlendirilir,
  • Kuyuya indirilen drenaj borusunun minimum 15 cm aşağıda olması gerekir,
  • Bodrum zemindeki su ise 40-50 cm seviyeye geldiğinde su pompası ile dışarı atılır ve iç drenaj sistemi işlemi tamamlanır.

Bir de dış drenaj nedir, nasıl yapılır sorusuna yanıt verelim.

Dış Drenaj Nasıl Yapılır?

Dış drenaj, yapının çevresine yapılan sistemi ifade eder. Su sızıntılarını önlemek amacıyla yapılan asıl drenaj sistemi, dış drenajtır. Şimdi 5 aşamada dış drenaj nasıl kurulur sorusuna cevap verelim.

1.Bina Duvarlarını Drenaja Hazırlama

Bina duvarlarınına suyun sızmasını önlemek amacıyla öncelikle duvardaki kaplamalar sökülür. Daha sonra çalışmaya engel olabilecek bitki ve bahçe ürünleri başka bir yere taşınır. Yalıtıma ve drenaj kurulmasına engel olan duvardaki tüm korozyon izleri temizlenir. Ardından bina duvarında yapılması planlanan kazı çalışmasına geçilir.

2.Kazı Çalışmasına Başlama

Drenaj için bina duvarından en az 50-100 cm dışarıdan başlayacak kazıya başlanır. Kazı derinliğinin minimum 30-50 cm arasında olması gerekir. Kazı tabanına ise 1 kat membran uygulaması yapılarak yapı dayanıklılığı sağlanır.

3.Boru Hatlarının Döşenmesi

Membran uygulamasından sonra ısı yalıtımının da minimum 3 cm kalınlıkta uygulanması gerekir. Bu işlem sonrasında ise drenaj boru hatları, derinlik ölçümü sonrasında döşenir. Boru hatlarını döşedikten sonra tüm ek yerleri silikon veya diğer sızdırmazlık malzemeleri ile kapatılır.

4.Drenaj Kanalının Kurulması

Su akışının kontrolünü sağlamak için beton, taş-çakıl, kum gibi malzemeler ile kanal kurulmalıdır. Suyun tahliyesi amacıyla mutlaka drenaj kanalının dayanıklı olması ve uygun eğim ile malzemelerin monte edilmesi gerekir.

5.Montaj İşlemlerinin Tamamlanması

Drenaj kanalında biriken suyu toplamak ve boruları yönlendirmek için drenaj çıkışları yapılır. Havzalar şeklindeki çıkışlar ile su tahliyesinin istenilen şekilde gerçekleşmesi sağlanır. Ardından drenaja döküntü girmesini önlemek amacıyla üzeri toprak ile örtülür. Ayrıca su akışının verimli şekilde ilerlemesi adına da drenaj kanallarının üzerine çakıl tabakası veya kırmataş yerleştirilebilir. Yine bina duvarlarından çıkarılan kaplamalar da tekrar döşenir ve bina yüzeyi eski hâline getirilir.

Drenaj sisteminin verimli çalışması açısından önemli aşamalardan biri denetimdir. Yapının çevresinin hasar görmesini engellemek için muhakkak denetim ve bakım işlemlerine devam etmek gerekir.

Drenaj Sisteminin Bakımı Nasıl Yapılır?

Drenaj sistemi ne kadar düzenli şekilde yapılsa da zaman içinde bazı hasarlar meydana gelebilir. Bu durumda yapılması gereken şey, drenaj sistemi bakımıdır. Drenaj sistemi bakımında şu işlemler uygulanır:

  • Boru ve kanal tıkanmasını önlemek için kalıntılar temizlenir,
  • Boru ve kanallardaki sızıntı-çatlamalar kontrol edilir ve onarım işlemi yapılır,
  • Su akışının kontrolü için de drenaj kanallarının eğimi kontrol edilir,
  • Borulardaki ve çıkışlardaki hasarlı ve yıpranan yerler değiştirilir, bakımı yapılır.

Görüldüğü üzere drenaj sisteminin önemli bir parçası, denetim ve bakım aşamasıdır. Olası hasa ve yıpranma durumunda mutlaka drenaj kontrolü yapılmalı ve uygun bakımlar gerçekleşmelidir.

Drenaj Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Drenaj sisteminin temel faydası, su birikintisini önlemektir. Yollar, tarım arazileri ve binaların yapı dayanıklılığını teminat altına alır. Genel olarak drenaj sisteminin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Bina temelinde biriken suyun ve aşırı nemin yapıya zarar vermesini engeller,
  • Yüzeyde su birikmesini önleyerek yapının uzun ömre sahip olmasını destekler,
  • İnşaat alanlarında ve yollarda suyun birikmesini önleyerek zeminin dayanıklı olmasını sağlar.
  • Özellikle tarım arazilerinde ve bahçeli arsalarda bitki sağlığını koruyarak suyun ve nemin hasar vermesini önler.

Drenaj sisteminin faydalarını görmek ve su basmasını önlemek için mutlaka su izolasyonu yapmak şarttır. Yine binaların iç ve dış cephe kaplamasını da ihmal etmemek önemlidir.

Drenaj ile beraber temel su yalıtımı ile ilgili bilgiler edinmek için de Yapılarda Temel Su Yalıtımı Nasıl Yapılır adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Drenaj sistemi nedir, drenaj sistemi nasıl yapılır konusunu ele aldık. Haydar Boz olarak drenaj ile beraber su sızdırmazlığı sağlayan su yalıtım çözümleri için en uygun Su Yalıtım Malzemeleri sunuyoruz. Kategori üzerinden uygun markalara göz atabilir, bütçenize uygun ürün için bizimle iletişime geçebilirsiniz.